We zitten volop in het pompoen seizoen daarvoor dit recept van een Kruidige pompoen soep. Ik heb gekozen voor de Hokkaido pompoen vanwege zijn volle smaak, en dat hij met schil gegeten kan worden.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Serveer tijd 5 minuten
Moeilijkheidsgraad 2
Dit recept is voor 8 personen
Ingrediënten:
pompoen soep(1 pompoen van ongeveer 1,2 kg)
1.0 kg. in kleine blokjes gesneden pompoen met schil
1 liter kippenbouillon, (of vegetarische bouillon)
100 gram uien in kleine blokjes gesneden
50 gram neutrale olie. (B.v. rijst olie)
150 gram kokosmelk(vette)
100 gram gereduceerd sinaasappelsap (met 300 ml starten voor reductie)
50 gram gemberwortel geraspt (eerst schillen)
½ tl. Zwarte peper poeder
1 dessert lepel kerriepoeder
10 gram zout
Rietsuiker naar wens toevoegen
Bereidingswijze pompoen soep:
Was de pompoen grondig, snijdt deze doormidden met een groot mes.
Haal de zaadjes en de draadjes eruit, snijdt de pompoen in kleine blokjes. (de zaadjes zijn te drogen en voor het volgend seizoen te gebruiken om te zaaien)
85 % van de pompoen aan bakken met de ui in de olie. De pompoen met ui mogen licht gebakken zijn.
Nu voegt u de specerijen toe, kort mee verhitten.
Voeg nu de bouillon en de gember toe. Kook de pompoen compleet gaar.
Pureer deze massa en voeg nu de sinaasappelsap reductie met de kokosmelk toe.
Maak de soep nu op smaak met het zout en eventueel de rietsuiker.
Nu het laatste gedeelte van de pompoen blokjes toevoegen en kort laten koken.
Mocht de soep te stevig zijn dan kunt u nog wat bouillon toevoegen.
Serveer tip. Jonge geitenkaas en dragon of tahoon cress combineren prima met deze soep.
Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden
Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.