Deze week een recept over en met éen van onze gezondste groentes. Het is zo verpakt dat zelfs kinderen hierdoor verleid worden deze groente te eten.
Hier enkele feiten over deze kanjer.
Spruiten zitten bomvol vitaminen, maar liefst zo’n twintig essentiële vitaminen.
Waaronder vitamine ”C” en “B” vitamines en heel veel vitamine “A”
En ook vitamine ”K” welke belangrijk is bij de bloedstolling.
Het spruitje is bijzonder goed voor onze ogen door de Carotenoïden, luteïne en zeaxanthine.
En ook vezelrijk wat weer goed is voor de darmwerking.
En ik kan nog wel een tijdje doorgaan hoeveel het spruitje een bijdrage levert aan onze gezondheid (wanneer je het eet)
Liefst kort bereiden.
Hartige groenten knikkers.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kook tijd: 4 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Moeilijkheidsgraad: 2
Groente bijgerecht voor: 4 personen
Ingrediënten:
350 gram geschoonde kleine tot midden kleine spruiten
40 gr. Roomboter
250 gram dungesneden ontbijtspek (van een echte slager)
Ruim kokend water licht gezouten
Bak met ijswater om de spruiten te schrikken.
Nootmuskaat (voorkeur vers raspen)
Versgemalen peper.
Bereidingswijze:
Kook de spruiten in 3 tot 4 minuten beetgaar.
Spruit stronk
Goed laten uitlekken.
Op keukenpapier overtollig vocht laten intrekken in het papier.
Leg de plakjes in de lengte voor je op het werkblad, naast elkaar.
Leg de spruitjes op het spek, 1 per plakje.
En kruid ze met de nootmuskaat en de peper.
Rol de spuitjes met een ¼ slag in het spekplakje, rol daarna hier verder een knikker van.
Spruit stronkAls laatste bakt u rustig deze knikkers in de roomboter en na enkele keren gedraaid te hebben legt u er een deksel schuin op. Dit om door te warmen.
Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden
Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.