Ons Moeders Knolselderij Soep

Deze winterse soep was bij ons thuis een soep waar wij met het gezin naar uit keken. Wij waren met 7 kinderen en natuurlijk ons moeder en ons vader. Mijn moeder zou op 01-11 nu 94 geworden zijn. Zij was een keukenprinses, zij is voor mij dan ook een inspiratie geweest om ook te gaan koken. Mijn moeder komt uit een slagers en bakkers familie. Thuis hadden zij een café met zaaltjes waar dan bij bruiloften en partijen gekookt moest worden. Door haar wist ik op mijn zesde al dat daar mijn toekomst lag. Moeder ik ben u hier nog steeds dankbaar voor.

Voorbereidingstijd       30 minuten
Bereidingstijd                30 minuten
Serveer tijd                     5 minuten
Moeilijkheidsgraad       2
Dit recept is voor 6 personen

Ingrediënten
Knolselderij soep (1 Knolselderij van ongeveer 1kg)
1 kg. in kleine blokjes gesneden knolselderij met schil
1 liter kippen bouillon(of vegetarische bouillon)
100 gram uien
 in kleine blokjes gesneden
50 gram roomboter
4 gram paprika poeder
100 ml. slagroom
1kleine afgestreken theelepel zwarte peper poeder
12 plakjes dun gesneden ontbijtspek
4 eetlepels vers gehakte krulpeterselie
zout om naar wens op smaak te brengen

Bereidingswijze Knolselderij soep:
Was de knolselderij grondig, bij voorkeur zand vrij borstelen. Daar waar de wortels gezeten hebben is het nauwkeurig controleren op zand, desnoods snijdt u dit gedeelte economisch weg.
Snijdt de knolselderij in kleine blokjes.
90 % van de knolselderij aan bakken met de ui in de room boter, de knolselderij met ui mogen licht gebakken zijn, dan voegt u de paprika poeder en de peper toe. Deze mogen niet verbranden.
Voeg nu de bouillon toe. Kook de knolselderij compleet gaar.
Pureer deze massa in een blender of mixer, en voeg nu de slagroom toe.
Nu het laatste gedeelte van de knolselderij blokjes toevoegen en kort laten koken.
Bak het ontbijtspek krokant uit. Het vrijgekomen vet doet u bij de soep.
Verkruimel het ontbijtspek en serveert u apart bij de soep, zo ook met de vers gehakte peterselie
Maak de soep eventueel op smaak met zout, let wel op omdat u de spekjes ook nog toe voegt aan tafel. Mocht de soep te stevig zijn dan kunt u nog wat bouillon toevoegen.

Serveer tip. Grof brood met roomboter combineren prima met deze soep.

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden
www.cateringchefleon.nl

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.