Parfait Basis

Op een eenvoudige manier thuis ijs maken. Wij gaan parfait maken en ik zal u een basis recept geven waarmee u zelf kunt variëren. Wat is parfait? Parfait is een ijsgerecht wat romig en zacht is, betekenis van het woord parfait is een Franse jongensnaam en betekent perfect.

Wat heb je nodig om parfait te maken.

Materialen:
Pan om als ABM te dienen(Au bain-marie)dit gebruikt u als warm water bad, het water mag niet koken.
Voor dit dessert is de ideale water temperatuur 70 graden.
1 ronde kom die in de pan past, zonder dat deze er in kan zakken.-bolvormige garde(om lucht in de eiermassa te kunnen slaan).
2 bakjes om ei te splitsen(eiwit bewaren, mag ook in de vriezer)
weegschaal
Pannen likker
cake blik, of siliconenvormen of liquer coupes(om de parfait in te doen deze gaan vooraf al in de vriezer)
Keuken machine om slagroom te kloppen(handmatig gaat ook goed) maar vooral om de eier suiker massa koud en luchtig te kloppen.
anti aanbak pan
Thermometer(niet verplicht)
Koud water badje om de kom met eiermassa in te schrikken.

 

Nu het recept:
Amaretto parfait:
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding tijd: 25 minuten
Koud kloppen met machine : 15 minuten ongeveer
Invriezen: afhankelijk van de vorm en diepvries temperatuur 3 tot 6 uur
Recept voor 20 personen
Moeilijkheids graad: 2/3

Ingrediënten:
7 eidooiers van ei maat M
3 eieren maat M
350 gram suiker
1 liter slagroom
120ml. Amaretto liqeur(28 % alcohol)gebruikt u een liqeur van een hoger percentage dan kunt u iets minder liqeur toe voegen)
100 gram amandel schaafsel
1 dessert lepel poedersuiker

Werkwijze:
Klop de slagroom net niet geheel stijf, tussen lobbig en stijf in.
Zet de pan met het water op en breng deze op temperatuur, ongeveer 70 graden Celsius.
Scheidt de 7 eieren doe de dooiers en de 3 hele eieren(zonder schaal haha) in een kom, hier gaat de 350 gram suiker bij. Voeg ¾ van de liqeur naar keuze toe.
Goed loskloppen , zodat de suiker gaat oplossen en klop dan ABM deze massa op.
Zorg dat er lucht in geklopt wordt, en houdt de temperatuur in de gaten, 60 graden van de eiermassa is voldoende. Let op dat het ei niet gaat klonteren(dit kan gebeuren wanneer de ABM te heet is).
Laat de eiermassa kort schrikken in koud water badje.
Hierna direct met keuken machine koud kloppen in hoogste stand, tot de massa luchtig en koud is.
Intussen amandel schaafsel met poedersuiker op laag vuur al roerende karamelliseren. Is de kleur licht bruin, dan direct uit de pan op bakpapier of aluminium folie laten afkoelen.
Het gesuikerde amandel schaafsel aan de eier massa toevoegen, al kloppend.
Meng nu de slagroom met een spatel met rustige bewegingen onder de eiermassa door, dus NIET kloppen.(anders verdwijnt de luchtigheid)
Controleer de smaak, misschien wilt u de resterende amaretto nog toevoegen.
Vul de gekozen vorm met de parfait en zet onmiddellijk in de vriezer. Nog niet afdekken i.v.m. plakken van de parfait aan het plastic folie.

Ik wens u veel kook plezier en een heerlijk dessert toe.

 

Met vriendelijke en culinaire groeten Léon van der Heijden

Deze recepten worden ook uitgelegd in elke uitzending van Het Goedemorgen Café op Mfm.